WEBSITES
EN E-SHOPS
MET IDENTITEIT

BARNS 10 jaar

WEBSITES
EN E-SHOPS
MET IDENTITEIT

WordPress update met nieuwe editor vanaf 6 december 2018

Zoals ik steeds aan mijn klanten uitleg: WordPress is “open source”: een gratis platform waar voortdurend aan verbeterd wordt en dat regelmatig onderhouden moet worden.

En dus: vanaf 6 december werd de nieuwste versie 5.0 gelanceerd. De grootste verandering voor de website-eigenaars is de nieuwe editor (“Gutenberg”), met een ander uitzicht, andere manier van werken: elke post zullen we nu in blokken gaan maken in plaats van het grote lege vlak waar we alleen tekst in plaatsten.

Dit verdient een stukje uitleg

Die “content blokken” zijn een stukje content dat je in je editor kunt plaatsen. Alle blokken kan je onafhankelijk van elkaar bewerken en ergens plaatsen. Je bericht of pagina is dus een collectie van al die blokken.

Er is in Gutenberg een blok beschikbaar voor vele soorten content die je kunt bedenken. Zo heb je een gewone “paragraaf blok” (zoals ik tot hiertoe gebruikt heb), een knop-blok, een YouTube-embed blok enzovoort. Hieronder zie je er een aantal:

Je kunt ook makkelijk blokken opnieuw sorteren of verslepen in de nieuwe editor. Dupliceren en hergebruiken van een blok is nu ook bijzonder handig: gewoon over een blok gaan met de muis, de drie bolletjes aanklikken, en dupliceren (zie afbeelding).

Aan de rechterzijde van de editor kan je de instellingen zien van het blok dat je geselecteerd hebt. Klik je bvb op een paragraaf-blok, dan zie je aan de rechterkant andere instellingen dan van een afbeelding-blok.

Bovenaan die rechterzijde kan je ook nog kiezen: wil je de instellingen zien van het geselecteerde blok, of van het hele document? (Zie hieronder).

Klik je op de drie puntjes helemaal rechtsboven, dan kan je wisselen naar de code-editor, of de manier van schrijven veranderen.

Klaar met je artikel? Klik dan op de blauwe publiceerknop rechtsboven. Eigenlijk heel simpel.

Besluit

De Gutenberg WordPress editor is in het begin misschien even wennen, maar is eigenlijk wel een verbetering, want biedt uitbreidingsmogelijkheden in de toekomst! Hoe langer ik ermee werk, hoe leuker ik Gutenberg vind in alle geval.