Er komen zoveel aspecten kijken bij het beginnen van een bedrijf en er zijn veel externe invloeden die een positieve, maar ook negatieve invloed op je bedrijf kunnen hebben. Voor je effectief begint met het schrijven van een ondernemingsplan is het handig om eerst je idee kort te analyseren en na te denken over wat voor jou de gevolgen zijn van het starten van een eigen bedrijf.

Een gezin of nog single?

Als je getrouwd bent en jonge kinderen hebt, dan zal je je misschien eerder/meer zorgen maken over of je wel (genoeg) inkomsten binnen zal krijgen om je gezin ervan te onderhouden. Terwijl als je nog bij je ouders thuis woont is dit waarschijnlijk minder een issue.

Heb je al vast werk?

Heb je een leuke en goede baan met een vast contract? Dan ben je misschien minder snel geneigd om de stap te nemen om een onderneming te beginnen dan dat je op zoek bent naar een baan.

Gouden tip: begin klein

Indien je echt graag met je idee aan de gang zou willen gaan maar even niet weet hoe je dat kan combineren met je thuissituatie/baan, denk dan eens aan de volgende mogelijkheden:

Paar uur per week

Een paar uurtjes per week vinden om te investeren in het ontwikkelen van je bedrijf. Misschien de tijd die je normaal gesproken aan je hobby besteedt, kan je gebruiken om je idee uit te werken.

1 dag minder werken

Heb je de mogelijkheid om 1 dag minder te gaan werken? 1 dag per week lijkt niet veel, maar waarschijnlijk door de motivatie kan je al enorm veel voor elkaar krijgen.

Samenwerken met iemand

Is er iemand in je omgeving waarmee je zou kunnen samenwerken? Met z´n tweeën krijg je meer voor elkaar dan alleen. Hou hierbij wel heel goed in gedachte dat het belangrijk is om bij een samenwerking hele goede afspraken te maken.

Online beginnen met je bedrijf

Is het mogelijk om jouw idee online van start te laten gaan? Dan heb je in ieder geval in het begin geen hoge kosten van de huur van een bedrijfspand etc. Voor een domeinnaam voor je website, hosting van je website en misschien het ontwerpen van een logo en een website huisstijl komen waarschijnlijk wel wat kosten bij kijken, maar die vallen al bij al nog mee. Als je nog op zoek bent naar een logo, huisstijl, website ontwerp maar niet een hoog budget hebt, spreek eens met BARNS 🙂

Tips

  • Van een “goed” idee voor het starten van een bedrijf kan je mogelijk erg enthousiast van worden, zo enthousiast dat je het liefst nog vandaag je zaak zou willen beginnen. Ook al lijkt het nog zo’n goed idee, probeer realistisch te denken en stap voor stap de mogelijkheden te analyseren en onderzoek te doen naar de haalbaarheid van jouw idee.
  • Probeer je open te stellen voor advies en feedback van familie, vrienden, en professionele adviseurs.
  • Schrijf je in op nieuwsbrieven speciaal voor ondernemers. Die bevatten leuke weetjes over bedrijven, handige tips en inspirerende ideeën en verhalen.