Stel, je wilt online muziek beluisteren of Microsoft Office 2013 gebruiken, en er wordt voorgesteld een bepaalde ‘streaming’ website te bezoeken. Maar wat is streamen eigenlijk? En wat is het verschil met downloaden van gegevens? Streaming, ook bekend als ‘downloaden op de achtergrond’, is de versnelde versie van het klassieke downloaden.

Bij een gewone download maak je een kopie van een groot bestand op een website of een groot software-programma op je eigen schijf, waarbij het soms een halfuur tot zelfs een dag of meer duurt voor het downloaden (of kopiëren) voltooid is, en je de kopie effectief kunt lezen of  opstarten.

Er zijn twee verschillen als je streamt:

  1. Je downloadt nog steeds de data, maar je kunt meteen beginnen met het bekijken of gebruiken van het bestand terwijl de download nog bezig is. Super voor de ongeduldigen onder ons: zij kunnen al luttele seconden nadat de download gestart is, genieten van hun muziek, film, of programma. Streamen wordt al interessant bij bestanden die groter zijn dan 3 of 4 MB.
  2. Het ‘gestreamde bestand’ blijft niet echt op je schijf staan, het wordt beschouwd als een ‘tijdelijk bestand’; nadat je het beluisterd, bekeken, of gebruikt hebt, wordt het weer verwijderd. Daarom dus staat je harde schijf bijvoorbeeld niet bomvol met Youtube filmpjes.

Momenteel wordt streaming nog het meest geassocieerd met muziek en filmbestanden. YouTube en Netflix zijn twee gekende voorbeelden van streaming websites: je kunt beginnen met het bekijken van je YouTube-video of Netflix film terwijl ze nog naar uw computer overgebracht worden. In plaats van 4 of 5 minuten te moeten wachten om je video op te starten, kan je na 4 seconden al beginnen met kijken!

Internet-radio is een ander goed streaming voorbeeld: in plaats van te moeten wachten tot de hele song gedownload wordt naar je computer voor hij kan worden afgespeeld, kan je tijdens het streamen al beginnen luisteren. Voorbeelden zijn Spotify, Google Play Music, en Pandora.

Onlangs is Microsoft streaming beginnen gebruiken om Office 2013 te delen. In plaats van mensen uren te laten wachten op de download van Office vooraleer ze kunnen beginnen werkenkunnen ze meteen aan de slag, terwijl ondertussen honderden megabytes op de achtergrond ‘gestreamd’ worden.