WEBSITES
EN E-SHOPS
MET IDENTITEIT

BARNS 10 jaar

WEBSITES
EN E-SHOPS
MET IDENTITEIT

HTTPS waarschuwing op Google Chrome vanaf oktober 2017

Aanwezigheid op internet is een must voor elke ernstige onderneming. Het biedt talloze opportuniteiten, maar er schuilen ook gevaren in de vorm van cybercriminelen, die onverminderd op zoek gaan naar belangrijke en gevoelige data.

HTTP: de vroegere manier van werken

Telkens je via je browser (Chrome, Internet Explorer, Firefox, Safari…) contact legt met een website, wordt informatie via HTTP (Hypertext Transfer Protocol) over het internet verstuurd. Deze data is onbeveiligd en kan door kwaadwillende partijen onderschept worden. Jij kunt als bedrijfseigenaar (met een aantrekkelijke, informatieve website) een belangrijke bijdrage leveren aan de beveiliging van de gegevens van je website-bezoekers, en daarmee zorgen voor een veiliger internet.

Overstap van HTTP naar HTTPS

Het is belangrijk je bedrijfswebsite te beveiligen met een SSL-certificaat. SSL staat voor Secure Socket Layer en zorgt voor een veilige laag over de data van je website.
Met een SSL-certificaat maak je van HTTP (Hypertext Transfer Protocol) een  HTTPS (Hypertext Transfer Protocol Secure). Bij gebruik van HTTPS wordt de informatie tussen een browser (Chrome, Firefox, Safari, Internet Explorer…) en een webserver versleuteld (encrypted) verstuurd, zodat de data onleesbaar wordt voor derden.

Er zijn verschillende niveau’s in HTTPS-beveiliging

SSL-certificaten kun je aanvragen via je hosting provider of webdeveloper (zoals BARNS). Je kunt daarbij kiezen tussen meerdere niveua’s van beveiliging. Kosten voor een SSL-certificaat variëren van rond de €50 tot €500 per jaar. Welk SSL-certificaat het beste past bij jouw bedrijf is afhankelijk van het beveiligingsniveau dat je wenst of nodig hebt. In de meeste gevallen volstaat eigenlijk een certificaat van rond de €50 per jaar.

Hoe herken je een HTTPS-website?

Een website die beveiligd is met een SSL-certificaat kan je altijd herkennen aan het ‘slotje’ dat voor de URL in de adresbalk van je browser staat:

Heb je nog geen HTTPS? Stap NU over!

Vanaf oktober 2017 zal het belang van HTTPS voor je website sterk toenemen, omdat zoekgigant Google er werk zal van maken!

Waarschuwing

Vanaf oktober geeft Google’s webbrowser Chrome de waarschuwing ‘NIET VEILIG’ weer wanneer website-bezoekers informatie invullen op een gewone HTTP-pagina. Deze nieuwe waarschuwing maakt deel uit van een langetermijnplan van Google om alle pagina’s op internet die via HTTP worden weergegeven, als ‘Niet veilig’ te markeren. Dus heeft je website nog geen SSL-certificaat, dan wordt hij actief aangemerkt als een minder betrouwbare / onveilige website!

Goed voor de ranking in Google zoekpagina’s

Pas op: HTTPS is niet alleen goed voor de veiligheid van je bezoekers en de betrouwbare uitstraling van je bedrijf, Google beloont ook de sites die met HTTPS beveiligd zijn, met een hogere ranking in de zoekpagina’s.

Besluit

Nog geen HTTPS?
Wacht niet langer. Neem contact op met je hosting provider of webdeveloper (klant van BARNS? Neem contact op met BARNS 🙂

 

—–

Meer informatie over Google’s beslissing vind je hier (Engelse versie)